Dünya ve Türkiye Ekonomisindeki Gelişmeler - Aralık 2025
| 31.Eki | 28.Kas | Değişim | |
|---|---|---|---|
| 5-Y CDS Primi (bp) | 246 | 248 | -7 bp down |
| 2-Y Gösterge Tahvil Faizi | %40,01 | %38,47 | -154 bp up |
| BIST-100 | 10.972 | 10.899 | -%0,7 down |
| USD/TL | 42,0171 | 42,4732 | %1,1 up |
| EUR/TL | 48,5208 | 49,2663 | %1,5 up |
| Döviz Sepeti | 45,2690 | 45,8698 | %1,3 up |
Genel Değerlendirme
ABD’de 13 Kasım’a kadar hükümetin 43 gün kapalı kalması nedeniyle veri açıklamalarının sekteye uğraması Fed politikalarına ilişkin belirsizlikleri artırdı. Kasım’ın son haftası itibarıyla ise gecikmeli olarak açıklanan veriler ve Fed yetkililerinden gelen açıklamalar faiz indirim beklentilerinde hızlı bir yükselişi beraberinde getirdi. Söz konusu yükseliş, son dönemde ABD’de teknoloji hisselerine yönelik aşırı değerleme endişelerinin ve kripto paralarda yaşanan düşüşün küresel risk algısı üzerinde yarattığı olumsuz etkiyi de bir miktar hafifletti. Fed Başkanının değişeceği ve ara seçimlerin gerçekleşeceği önümüzdeki yıl için öngörülebilirliğin bir miktar artması için 9-10 Aralık’taki Fed toplantısının ardından yayımlanacak olan üyelerin projeksiyonları yakından takip edilecek.
Euro Alanı’nda ekonomik göstergeler politika faizinin mevcut seviyesinin sürdürülmesini destekler nitelikte olmaya devam ederken, Avrupa Komisyonu’nun Bölge’ye ilişkin 2025 büyüme tahminini yukarı yönlü revize ettiği izlendi. İngiltere’de ise Merkez Bankası’nın faiz indirimlerine son iki toplantıda verdiği aranın ardından Aralık’ta devam etmesi bekleniyor. Asya tarafında Çin’de açıklanan veriler ülkedeki yavaşlama eğiliminin derinleştiği sinyalini verirken, enflasyonun son iki aydır ivme kazandığı Japonya’da politika yapıcıların açıklamalarına paralel olarak faiz artırım beklentisi güçlendi.
Türkiye ekonomisi para politikasındaki sıkı duruşa rağmen yılın üçüncü çeyreğinde büyüme performansını sürdürdü. Büyümeye son iki yılın en yüksek katkısını sağlayan yatırım harcamaları inşaat ve makine teçhizat bazında dengeli bir görünüm sundu. Özel tüketim harcamalarının ivme kazanması ise bu dönemde iç talebin halen canlı seyrettiğine işaret etti. Öte yandan, Kasım’da aylık enflasyonun son 6 yılın en düşük Kasım gerçekleşmesini kaydetmesi dezenflasyon süreci açısından olumlu bir gelişme olarak öne çıktı.