TÜFE, Şubat ayında %2,96 oranında artış kaydetti.

Şubat ayında tüketici fiyatları aylık bazda %2,96 oranında yükselerek piyasa beklentileriyle (%3,0) büyük ölçüde uyumlu bir görünüm sundu. Ay ortasında yayımlanan Piyasa Katılımcıları Anketi’nde beklenti %2,54 seviyesindeydi. Şubat’ta yıllık enflasyonun %31,53 seviyesine yükselmesiyle Haziran 2024’te başlayan dezenflasyon süreci 2025’in Eylül ayından sonra ikinci kez sekteye uğradı. Yurt içi üretici fiyatları Şubat’ta aylık bazda %2,43 oranında artış kaydetti. Böylece, Yİ-ÜFE’deki yıllık enflasyon %27,56 düzeyine yükseldi.

Gıda fiyatlarında ivmelenme Şubat’ta da devam etti.

Ocak ayında fiyatların hızlı yükseldiği gıda ve alkolsüz içecekler grubunda Ramazan ayının da etkisiyle fiyatlardaki ivmelenmenin devam ettiği görüldü. Aylık bazda %6,9 ile Şubat 2024’ten bu yana en yüksek aylık artışını kaydeden gıda ve alkolsüz içecekler grubu, aylık enflasyona 1,71 puan katkı sağladı. Söz konusu gelişmede taze meyve ve sebze grubunda fiyatların aylık bazda %17,55 oranında artması belirleyici oldu.

Şubat’ta aylık enflasyona yukarı yönde en yüksek katkıyı sağlayan diğer alt gruplar ise ulaştırma ile lokanta ve konaklama oldu. Ulaştırma grubunda fiyatlar aylık bazda %2,58 oranında yükselerek aylık enflasyonu 0,43 puan artırdı. Lokanta ve konaklama grubundaki %2,82’lik fiyat artışının aylık enflasyona yansıması ise 0,32 puan oldu.

Sezon sonu indirimlerinin etkili olmasıyla birlikte fiyatların aylık bazda %5,3 oranında gerilediği giyim ve ayakkabı grubu ise aylık enflasyonu 0,38 puan sınırlandırdı.

Çekirdek enflasyon manşet enflasyonun altında…

Şubat ayında mevsimlik ürünlerin hariç tutulduğu alt endeksteki aylık artışın %2,89 ile manşet enflasyona yakın gerçekleşmesi, nispeten yüksek aylık enflasyonda mevsimsel etkilerin belirleyici olmadığına işaret etti. Öte yandan, bu dönemde işlenmemiş gıda ürünleri, enerji, alkollü içkiler ve tütün ile altın hariç TÜFE (B endeksi) %2,16, C endeksi de %1,53 oranında artarak manşet enflasyonun altında kaldı. Bu dönemde hizmet grubunda aylık enflasyon %3,19 ile son 2 yılın Şubat aylarının altında gerçekleşirken, kira fiyatlarındaki aylık artışın %3,46 düzeyinde gerçekleşerek bir önceki aya göre belirgin ölçüde gerilemesi dikkat çekti.

Üretici fiyatlarındaki artışta gıda ürünleri etkili oldu.

Yİ-ÜFE’de Şubat’ta fiyatların aylık bazda %3,61 arttığı gıda ürünleri, 0,72 puan ile aylık enflasyonu en fazla artıran grup olmaya devam etti. Bu dönemde fiyatlarda en hızlı artışın kaydedildiği sektör ise %8,33 ile kok ve rafine petrol ürünleri oldu. Elektrik, gaz üretim ve dağıtımı alt endeksindeki %3,04’lük düşüş Yİ-ÜFE’deki artışı 0,27 puan sınırlandırdı.

Beklentiler…

2026 yılının ilk iki ayında TÜFE enflasyonu yıl başında genel olarak piyasanın öngördüğü patikanın üzerinde seyretti. Böylece, Ocak-Şubat dönemi birikimli enflasyonu 2026 yılında %7,95 düzeyine yükselerek geçtiğimiz yılın (%7,42) üzerinde gerçekleşti. Bu dönemde enflasyon dinamiklerinde gözlenen bozulmada büyük ölçüde gıda fiyatlarındaki artış belirleyici oldu. Ramazan ayının etkisinin sona ermesinin ve mevsimsel faktörlerin Mart ayında enflasyon görünümünü destekleyebileceğini düşünüyoruz. Öte yandan, son dönemdeki jeopolitik gelişmelerin yol açabileceği kalıcı enerji fiyatı artışları ve küresel çapta oluşabilecek ilave enflasyonist baskılar, enflasyonun seyrine ilişkin temel riskler olarak öne çıkıyor.