Dünya Borsaları Kapanış % Değişim
MSCI Dünya Borsaları 4.757 0,35 up
MSCI GOÜ 1.7211 0,73 down
Pariteler Kapanış % Değişim
EUR/USD 1,1784 0,50 up
USD/JPY 156,63 0,24 up
Emtia Fiyatları Kapanış % Değişim
Brent Petrol (USD/varil) 101,29 1,23 up
Altın (USD/ons) 4.715 0,60 up
Yurt İçi Piyasalar Kapanış % Değişim
BIST-100 15.063 0,15 up
USD/TL 45,3448 0,12 up
Euro/TL 53,4451 0,97 up
2-Y Gösterge Tahvil Faizi %40,65 5 bp down
10-Y Gösterge Tahvil Faizi %33,60 34 bp up
5-Y CDS 227 1 bp down

ABD’de tarım dışı istihdam artışı Nisan’da beklentileri aştı.

Yurt içinde sanayi üretimi Mart’ta yıllık bazda %1,1 daraldı.

Haftanın son işlem gününde küresel piyasaların veri gündeminde ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verileri öne çıktı. Tarım dışı istihdam Nisan ayında 115 bin kişi ile piyasa beklentilerinin oldukça üzerinde artarken, Mart ayına ilişkin artış da 178 bin kişiden 185 bin kişiye yukarı yönlü revize edildi. Bu dönemde işsizlik oranı %4,3 düzeyindeki seyrini sürdürdü. Söz konusu veriler, işgücü piyasasının nispeten güçlü görünümünü koruduğuna işaret etti. Öte yandan, öncü verilere göre Michigan tüketici güven endeksinin Mayıs’ta 48,2 düzeyinde gerçekleşerek anket tarihinin en düşük değerini aldığı dikkat çekti.

Hürmüz Boğazı’ndan gelen çatışma haberlerinin ardından Cuma günü 101,3 USD’ye yükselen Brent türü ham petrolün varil fiyatı, Trump’ın İran’ın ABD’nin barış görüşmeleri önerisine verdiği yanıtın reddedildiğini açıklamasıyla bu sabah itibarıyla 105 USD civarında seyrediyor. Cuma günü olumlu istihdam verilerinin desteğiyle artıda kapatan ABD hisse senedi piyasaları da barış iyimserliğini azaltan gelişmelere paralel olarak bu sabah vadeli işlemlere satışla başladı.

Çin’de bu sabah açıklanan verilere göre, Nisan’da tüketici fiyatları aylık bazda %0,1 düşeceği yönündeki beklentilere karşılık %0,3 yükseldi. Böylece, yıllık tüketici enflasyonu %1,2 ile tahminlerin (%0,9) üzerinde kalırken, aynı dönemde yıllık üretici enflasyonu da %2,8 ile beklentilerin (%1,6) ve Mart enflasyonunun (%0,5) oldukça üzerinde gerçekleşti. Böylece Temmuz 2022’den bu yana en yüksek seviyesine çıkan yıllık ÜFE enflasyonu Orta Doğu’daki gerilimden kaynaklanan enerji fiyatı şokunun maliyetler üzerinde belirgin şekilde etkili olduğunu gösterdi.

TÜİK verilerine göre, sanayi üretim endeksi Mart’ta aylık bazda %0,8 oranında geriledi. Bu dönemde üretim elektrik, gaz sektöründe %3,9 artarken, madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe %1,6, imalat sanayiinde %1,1 azaldı. Mart ayında imalat sanayii kapsamında faaliyet gösteren 24 alt sektörden 11’inde üretimin azaldığı görüldü. Böylece, sanayi üretimi Mart’ta yıllık bazda %1,1 daralmış oldu. Geçtiğimiz Cuma günü en büyük ihracat pazarımız olan Almanya’da da sanayi üretim verileri açıklandı. Ülkede sanayi üretimi Mart’ta aylık %0,5 artış beklentisine karşılık %0,7 azaldı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından açıklanan verilere göre, Nisan ayında Hazine nakit dengesi 251,2 milyar TL açık verdi. Bu dönemde nakit gelirler 1,3 trilyon TL seviyesinde gerçekleşirken, nakit giderler 1,5 trilyon TL ile bir önceki aya göre yatay seyretti. Hazine bugün 2 yıl vadeli sabit kuponlu bir devlet tahvilinin yeniden ihracı ile 4 yıl vadeli TÜFE’ye endeksli devlet tahvilinin ilk ihracını gerçekleştirecek.

BIST-100 endeksi Cuma günü %0,1 yükselerek günü 15.063 seviyesinden kapattı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS risk primi 1 baz puan düşerek 227 oldu. 2 ve 10 yıllık tahvillerin faiz oranları sırasıyla %40,65 ve %33,60 seviyelerinden haftayı tamamladı.

Bugün, yurt içinde Mart ayına ilişkin perakende ticaret satış hacim endeksi açıklanacak. Ayrıca, Trump’ın Çin ziyaretinin gündemde olduğu haftada Orta Doğu’ya ilişkin gelişmeler yakından takip edilmeye devam edilecek.