Dünya Borsaları Kapanış % Değişim
MSCI Dünya Borsaları 4.569 0,03 down
MSCI GOÜ 1.564 0,95 up
Pariteler Kapanış % Değişim
EUR/USD 1,187 0,20 down
USD/JPY 153,64 0,37 down
Emtia Fiyatları Kapanış % Değişim
Brent Petrol (USD/varil) 69,4 0,87 up
Altın (USD/ons) 5.079 1,10 up
Yurt İçi Piyasalar Kapanış % Değişim
BIST-100 13.788 0,07 down
USD/TL 43,6351 0,04 up
Euro/TL 51,7294 0,15 down
2-Y Gösterge Tahvil Faizi %36,01 9 bp up
10-Y Gösterge Tahvil Faizi %30,11 7 bp up
5-Y CDS 216 2 bp up

Bugün TCMB’nin Enflasyon Raporu yakından takip edilecek.

ABD’de Ocak ayında tarım dışı istihdam beklentileri aştı.

Dün piyasalarda ABD’de açıklanan tarım dışı istihdam verisi ve Fed’in faiz indirim beklentileri üzerindeki yansımaları takip edildi. Ocak ayında tarım dışı istihdam artışı 130 bin kişi düzeyiyle 70 bin seviyesindeki beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşti. Aynı dönemde işsizlik oranı da %4,4’te sabit kalacağı yönündeki beklentilere karşılık 0,1 puan azalarak %4,3’e geriledi. Ocak ayında ortalama saatlik ücretler aylık ve yıllık bazda sırasıyla %0,4 ve %3,7 ile beklentinin 0,1’er puan üzerinde artış kaydetti. İstihdam üzerindeki aşağı yönlü risklerin önceki aylara kıyasla azaldığına işaret eden verinin ardından Fed’den faiz indirim beklentileri zayıfladı. Piyasalarda ilk faiz indirimi Haziran ayı için fiyatlanmaya devam edilse de aynı döneme yönelik faiz indirimi olasılığı %75’ten %60’lara geriledi. Bununla birlikte, tarım dışı istihdam verisinin ardından açıklamalarda bulunan Fed yöneticisi Miran, güçlü Ocak verisinin faiz indirimlerini ertelemek için bir sebep olmadığını, verimlilik ve üretim artışıyla para politikasında gevşeme için alan oluşacağını savundu.

Dün dolar endeksi Fed’den faiz indirim beklentilerinin zayıflamasıyla bir miktar yükselirken, söz konusu seyir altın ve gümüş fiyatları üzerinde bu sabah aşağı yönlü baskı yaratıyor. ABD hisse senedi piyasalarında da dün sınırlı düşüşler gözlendi. Jeopolitik risklerin yılbaşından bu yana genel olarak yukarı yönlü etkilediği petrol fiyatlarında dün de yükseliş izlendi. 69,4 USD’ye yükselen Brent türü ham petrolün varil fiyatı bu sabah da yukarı yönlü seyrediyor.

Dün ABD’de öne çıkan bir diğer gelişme de Trump’ın Kanada’ya yönelik tarifelerini reddeden tasarının sınırlı bir farkla kabul edilmesi oldu. Trump kendisine karşı oy verecek Cumhuriyetçilere yönelik seçim döneminde bunun sonuçlarıyla karşılaşacakları uyarısında bulunmuştu.

Yurt içinde takvim etkisinden arındırılmış verilere göre Aralık’ta perakende satış hacim endeksi yıllık bazda %16,3 ile son 7 ayın en hızlı artışını sergiledi. Enflasyonun seyri açısından çekirdek gösterge olarak takip edilen saat ve mücevher hariç perakende satış hacim endeksinin yıllık artışı da %11,9 ile bir önceki aya göre sınırlı bir gerileme kaydetse de yüksek seyrini korudu. Buna karşın aynı dönemde toptan ticaret hacminin yıllık bazda %1 gerilemesiyle toplam ticaret satış hacim endeksindeki yıllık artış %3,8 ile Temmuz 2024’ten bu yana en düşük hızda gerçekleşti.

BIST-100 endeksi dün sınırlı bir düşüşle günü 13.788 düzeyinde tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 2 baz puan yükselerek 216 baz puan düzeyinde kaydedildi. 2 ve 10 yıl vadeli tahvillerin faiz oranları 9 ve 7 baz puan artarak sırasıyla %36,01 ve %30,11 oldu.

Bugün yılın ilk Enflasyon Raporu ve TCMB Başkanı Karahan’ın raporun tanıtım toplantısında vereceği mesajlar yakından takip edilecek. Küresel tarafta ise ABD’de haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile Ocak ayına ilişkin ikinci el konut satışları, İngiltere’de son çeyreğe ilişkin öncü büyüme verisi öne çıkıyor.