15 Mayıs 2026
Nurgül Türkmen
nurgul.turkmen@isbank.com.tr| Dünya Borsaları | Kapanış | % Değişim | ||
|---|---|---|---|---|
| MSCI Dünya Borsaları | 4.806 | 0,60 up | ||
| MSCI GOÜ | 1.717 | 0,68 up |
| Pariteler | Kapanış | % Değişim | ||
|---|---|---|---|---|
| EUR/USD | 1,1668 | 0,36 down | ||
| USD/JPY | 158,15 | 0,18 up |
| Emtia Fiyatları | Kapanış | % Değişim | ||
|---|---|---|---|---|
| Brent Petrol (USD/varil) | 105,7 | 0,09 up | ||
| Altın (USD/ons) | 4.652 | 0,78 down |
| Yurt İçi Piyasalar | Kapanış | % Değişim | ||
|---|---|---|---|---|
| BIST-100 | 14.645 | 0,32 up | ||
| USD/TL | 45,4269 | 0,03 up | ||
| Euro/TL | 53,0419 | 0,16 down | ||
| 2-Y Gösterge Tahvil Faizi | %42,37 | 12 bp down | ||
| 10-Y Gösterge Tahvil Faizi | %34,47 | 8 bp down | ||
| CDS-TR (5-Y) | 235 | 1 bp up |
ABD ve Çin liderlerinin görüşmesine dair olumlu değerlendirmeler...
TCMB’nin 2026 yılsonu enflasyon tahmini %26 düzeyinde açıklandı.
Dün ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Xi arasında yapılan görüşmeye ilişkin haber akışı yakından takip edildi. İki liderin Hürmüz Boğazı’nın açık kalması ve İran'ın nükleer silaha sahip olmaması gerektiği konularında mutabık kaldığı izlendi. Ayrıca, önümüzdeki dönemde Çin’in ABD’den daha fazla petrol satın alabileceği belirtilen görüşmelerden sonra açıklamalarda bulunan Trump müzakerelerin olumlu geçtiğini belirtti.
Söz konusu olumlu açıklamalarla birlikte dün ABD piyasaları alıcılı seyretti. MSCI dünya ve gelişmekte olan ülkeler endeksleri de sırasıyla %0,6 ve %0,7 artış kaydetti. Öte yandan, Hürmüz Boğazı’nın açılmasına yönelik halen bir ilerleme kaydedilememesi petrol fiyatları üzerindeki yukarı yönlü riskleri canlı tutuyor. Brent türü ham petrolün varil fiyatı bu sabah dünkü kapanışına kıyasla %2 artıda ve 107 USD düzeyinin üzerinde seyrediyor.
Dün küresel piyasaların veri gündeminde ABD perakende satışlar ve haftalık işsizlik maaşı başvuruları ile İngiltere aylık GSYH verileri öne çıktı. ABD’de fiyat etkilerini de içeren perakende satışlar verisi Nisan’da beklentiler paralelinde aylık %0,5 (Mart: %1,6); yıllık %4,9 (Mart: %4,0) arttı. Ülkede geçtiğimiz haftaya ilişkin işsizlik maaşı başvuruları ise 211 bin kişi ile beklentilerin bir miktar üzerinde gerçekleşmekle birlikte işgücü piyasasındaki istikrarlı görünümün sürdüğü sinyalini verdi. İngiltere’de açıklanan öncü verilere göre 2026 yılının ilk çeyreğinde ülke ekonomisi çeyreklik bazda beklentilere paralel olarak %0,6 büyüdü (2025-Ç4: %0,2). Böylece 2025’in ilk çeyreğinden bu yana en olumlu büyüme performansını sergileyen İngiltere ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde kaydettiği yıllık büyüme ise %1,1 oldu (2025-Ç4: %1,0).
TCMB dün yılın ikinci Enflasyon Raporu’nu yayımladı. Mart ayından bu yana etkili olan jeopolitik gelişmelere bağlı olarak enflasyon ara hedeflerini yukarı yönlü güncelleyen TCMB, dış şoklar nedeniyle enflasyon görünümünün belirsizliği dolayısıyla tahmin aralığı sunma uygulamasına ara verdi. Önceki toplantıda 2026, 2027 ve 2028 yılları için sırasıyla %16, %9 ve %8 düzeyinde belirlenen ara hedefler, bu toplantıda %24, %15 ve %9 seviyelerine yükseltildi. 2026 yılı için enflasyon tahmini ise %26 olarak ara hedeften farklı bir düzeyde açıklandı. Toplantıda enflasyon görünümü üzerindeki yukarı yönlü risklere dikkat çekilirken, 2026 yılı için yıllık ortalama petrol fiyatı varsayımı 60,9 USD’den 89,4 USD’ye yükseltildi. Gıda fiyatları yıllık enflasyon tahmini de %19’dan %26,3’e güncellendi.
8 Mayıs haftası itibarıyla yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 214,5 milyon USD tutarında, DİBS piyasasında da toplam (kesin alım, ters repo, teminat alım ve ödünç alım) 180,5 milyon USD tutarında net alım gerçekleştirdiler. Böylece, 27 Şubat haftasından bu yana yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi ve DİBS portföyündeki azalış sırasıyla 28 milyon USD ve 6,6 milyar USD oldu. Yılbaşından bu yana bakıldığında ise yurt dışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında toplam 2,4 milyar USD tutarında net alım, DİBS piyasasında toplam 1,5 milyar USD düzeyinde net satış gerçekleştirdiği izleniyor.
Aynı haftada TCMB’nin brüt toplam rezervi iki haftalık düşüşünün ardından haftalık bazda 6,0 milyar USD artarak 171,5 milyar USD düzeyine, net uluslararası rezervleri de 1,3 milyar USD artarak 55,0 milyar USD düzeyine yükseldi. Bu dönemde net döviz rezervi ise 0,6 milyar USD azalarak -14,2 milyar USD oldu.
TÜİK’in açıkladığı konut ve işyeri satış istatistiklerine göre Nisan ayında konut satışı yıllık %2,6 artarak 126,8 bin adet düzeyinde gerçekleşti. İpotekli konut satışları yıllık bazda %40 artarak toplam satışlar içerisindeki payını %20’ye çıkarırken, diğer satışlardaki yıllık düşüş %4,0 oldu.
BIST-100 endeksi dün %0,32’lik yükselişle 14.645 seviyesine ulaştı. Türk lirası USD karşısında önemli bir değişim göstermezken EUR karşısında EUR/USD paritesindeki düşüşe bağlı olarak bir miktar değer kazandı. 2 ve 10 yıllık tahvil faizleri sırasıyla %42,37 ve %34,47 seviyelerine indi. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 235 düzeyinde kaydedildi.
Yoğun bir veri gündeminin olduğu bugün yurt içinde merkezi yönetim bütçe dengesi verileri ve TCMB Piyasa Katılımcıları Anketi sonuçları yayımlanacak. Küresel piyasalarda ise Orta Doğu’daki gelişmeler izlenecek.