3 Ağustos 2026
Nurgül Türkmen
nurgul.turkmen@isbank.com.tr| Dünya Borsaları | Kapanış | % Değişim | ||
|---|---|---|---|---|
| MSCI Dünya Borsaları | 4.848 | 0,54 up | ||
| MSCI GOÜ | 1.666 | 6,58 up |
| Pariteler | Kapanış | % Değişim | ||
|---|---|---|---|---|
| EUR/USD | 1,1527 | 0,00 notr | ||
| USD/JPY | 159,22 | 0,06 down |
| Emtia Fiyatları | Kapanış | % Değişim | ||
|---|---|---|---|---|
| Brent Petrol (USD/varil) | 90,1 | 1,22 up | ||
| Altın (USD/ons) | 4.043 | 1,48 down |
| Yurt İçi Piyasalar | Kapanış | % Değişim | ||
|---|---|---|---|---|
| BIST-100 | 13.458 | 1,24 up | ||
| USD/TL | 47,5078 | 0,16 up | ||
| Euro/TL | 54,7713 | 0,03 down | ||
| 2-Y Gösterge Tahvil Faizi | %42,11 | 1 bp down | ||
| 10-Y Gösterge Tahvil Faizi | %34,93 | 2 bp up | ||
| CDS-TR (5-Y) | 238 | 1 bp down |
Trump müzakerelerin bugün yeniden başlayacağını duyurdu.
Bugün yurt içinde TÜFE enflasyonu takip edilecek.
ABD Başkanı Trump’ın, ABD’nin İran’a saldırılarını durduracağını ve bugün müzakerelere başlayacağını açıklamasıyla birlikte Brent türü ham petrol bu sabah %6’ya yakın düşüş kaydederek haftanın ilk işlem gününe 83 USD seviyesinden başladı. İran’ın Hürmüz Boğazı’na ilişkin duruşu ise belirsizliğini koruyor. Uzun dönemli tahvil getirilerinde geçtiğimiz Cuma günü 2007’den bu yana en yüksek seviyesine çıkmasından sonra bu sabah saatleri itibarıyla geri çekilmeler görülüyor. Ons altın ise haftanın ilk gününe artıda başlayarak 4.060 USD seviyesinin üzerinde işlem görüyor.
ABD Hazine Bakanı Bessent sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada geçtiğimiz Cuma günü ABD’nin Japonya ile birlikte yendeki düzensiz hareketin önüne geçmek için piyasaya koordineli müdahalede bulunduğunu açıkladı. Gerekmesi halinde ise ek ortak piyasa müdahalelerinin yapılabileceğini belirtti. USD/JPY bu sabah saatleri itibarıyla 156 seviyesinden işlem görüyor.
ABD’de Temmuz ayına ilişkin Michigan tüketici güven endeksi 55,2 ile ABD-İran savaşının başladığı Şubat ayından bu yana en yüksek seviyesini teyit etti (öncü: 54,4). Beklentiler endeksi de 1,4 puan yukarı revize edilse de, tüketicilerin 12 ay sonrasına ilişkin %4,2 seviyesindeki enflasyon beklentilerinde bir değişim kaydedilmedi.
OPEC+ üyesi 7 ülke petrol üretimini Eylül ayı itibarıyla günlük 188 bin varil artırma kararı aldı. Grubun bir sonraki toplantısı 6 Eylül’de yapılacak.
Çin’de Temmuz ayı RatingDog imalat PMI, iç talepteki zayıflığın etkisiyle 50,9’a gerileyerek ekonomik aktivitenin son 4 ayın en yavaş büyümesini kaydettiğini gösterdi (önceki: 51,7). Sektörel bazda yüksek teknoloji imalatı güçlü seyrini korurken, ülkede yeni sipariş artış hızı Ocak ayından bu yana en düşük seviyeye indi, ihracat siparişleri ise daralmanın ardından tekrar büyümeye geçti.
Öncü verilere göre Euro Alanı’nda Temmuz ayına ilişkin TÜFE enflasyonu aylık %0,2 düzeyinde tahmin edildi. Beklentilere paralel gerçekleşen veri yıllık bazda %2,9 artış kaydederek (önceki: %2,8) ECB’nin orta vadeli hedefi üzerindeki görünümünü korudu. Söz konusu gerçekleşmede Orta Doğu’daki gerilimin yansımalarının hissedilmesiyle enerji fiyatlarındaki artış rol oynadı.
Yurt içinde turizm gelirleri ikinci çeyrekte yıllık bazda %2,6 azalarak 15,9 milyar USD oldu. Bu dönemde yabancı ve yurt dışı ikametli ziyaretçi sayısı %5,1 düşerken, söz konusu kişilerin kişi başı ortalama harcaması %2,5 artış gösterdi. Turizm gideri ise geçen yılın aynı çeyreğine göre %7,4 artarak 3,0 milyar USD oldu.
BIST-100 endeksi geçtiğimiz haftayı %1,24’lük artışla 13.458 seviyesinde tamamladı. 2 ve 10 yıllık tahvil faizlerinde önemli bir değişimin kaydedilmediği günde, Türkiye’nin CDS primi 1 baz puan düşüşle 238 baz puan seviyesinde kaydedildi.
Bugün küresel ölçekte PMI verileri takip edilirken yurt içinde Temmuz ayına ilişkin TÜFE enflasyonu açıklanacak. Reuters anketine göre piyasa beklentisi %1,83 düzeyinde.