31 Temmuz 2026
Alp Ege Küpelioğlu
alp.kupelioglu@isbank.com.tr| Dünya Borsaları | Kapanış | % Değişim | ||
|---|---|---|---|---|
| MSCI Dünya Borsaları | 4.822 | 1,64 up | ||
| MSCI GOÜ | 1.563 | 0,22 up |
| Pariteler | Kapanış | % Değişim | ||
|---|---|---|---|---|
| EUR/USD | 1,1527 | 0,54 up | ||
| USD/JPY | 159,33 | 2,78 down |
| Emtia Fiyatları | Kapanış | % Değişim | ||
|---|---|---|---|---|
| Brent Petrol (USD/varil) | 89,03 | 1,88 down | ||
| Altın (USD/ons) | 4.104 | 0,92 up |
| Yurt İçi Piyasalar | Kapanış | % Değişim | ||
|---|---|---|---|---|
| BIST-100 | 13.293 | 1,55 down | ||
| USD/TL | 47,43 | 0,12 up | ||
| Euro/TL | 54,79 | 0,79 up | ||
| 2-Y Gösterge Tahvil Faizi | %42,12 | 28 bp up | ||
| 10-Y Gösterge Tahvil Faizi | %34,91 | 0 bp notr | ||
| 5-Y CDS | 239 | 1 bp down |
ABD ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde beklentilerin altında büyüdü
Yurt içinde işsizlik oranı tarihi düşük seviyede.
Dün ABD borsalarında büyük şirketlerin bilançolarını beklentilerin üzerinde performans ile açıklaması sonucu dünya borsalarında alım yönlü hareketler izlendi. ABD’de Dow Jones %1,19, S&P 500 %1,66 ve Nasdaq endeksinde %2,77 artış görülürken Asya piyasalarında da devam eden satış dalgası olumlu haberlerle alım yönüne dönerken özellikle Haziran’dan bu yana %40’ın üzerinde değer kaybeden KOSPI endeksi bu sabah itibarıyla %17,77 değer kazandı.
ABD’de öncü verilere göre yılın ikinci çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak %1,5 ile beklentilerin altında (%2,1) büyüdü. Net ticaretin artan ithalat baskısıyla büyümeyi 1,01 puan aşağı çektiği çeyrekte, tüketici harcamalarında kaydedilen artışlar büyümeyi yukarı yönlü iten faktörler olarak kaydedildi. Enflasyon tarafında ise çekirdek PCE Haziran’da aylık bazda %0,1 artış ile beklentilerin altında yükseliş gösterirken yıllık bazda beklentilere paralel olarak %3,3 seviyesinde kaydedildi.
Euro Alanı’nda öncü verilere göre yılın ikinci çeyreğinde çeyreklik bazda %0,4, yıllık bazda ise %1,0 oranında beklentilerin (%0,5) üzerinde bir büyüme kaydedildi. Temmuz ayına ilişkin Euro Alanı tüketici güveninin nihai okuması da beklentilere paralel olarak -15,9 seviyesinde gerçekleşti. Bölge’de Haziran ayı işsizlik oranı ise %6,3 ile beklentilerin (%6,2) hafif üzerinde kalırken, Mayıs verisi de %6,3’e revize edildi. Bölge’nin lokomotif ekonomisi Almanya’da öncü verilere göre ikinci çeyrekte yıllık büyüme oranı %0,9 ile beklentilerin (%0,6) üzerinde kaydedildi. Ülkede Temmuz ayına ilişkin yıllık TÜFE enflasyonu ise beklentilerin (%2,7) hafif üzerinde %2,8 olarak açıklanarak Nisan’dan sonra artışında yavaşlama eğilimini kırdı ve yeniden yükselişe geçti. İngiltere tarafında ise İngiltere Merkez Bankası (BoE) politika faizini beklentilere paralel olarak %3,75’te sabit tutarken, 9 üyeden 3’ünün 25 baz puan artış yönünde oy kullanması dikkat çekti. Karar sonrasında BoE ülkedeki enflasyonun dördüncü çeyrekte %3,2 ile zirve yapmasını beklediklerini açıkladı.
Japonya Merkez Bankası (BoJ) bu sabah tamamlanan toplantısında politika faizini beklentiler paralelinde değiştirmeyerek %1,0 düzeyinde sabit tuttu. BoJ çekirdek enflasyonun ilk kez %2 seviyesindeki hedefi aşabileceği uyarısıyla, hükümetin yen alım müdahalesinin ardından yeni faiz artışlarının sinyalini verdi.
Çin’de bu sabah NBS tarafından açıklanan PMI verileri ekonomik aktivitenin Temmuz’da öngörülenden daha hızlı güç kaybettiğini gösterdi. İmalat sanayi PMI iç siparişlerdeki düşüşün de etkisiyle 1,1 puan gerileyerek 49,2 olurken Şubat ayından beri ilk defa 50 eşik değerinin altında gerçekleşti. Aynı dönem için hizmetler PMI da 1,2 puan düşüşle 49,0 puana gerilerken bileşik PMI 49,3 ile 2022 sonrasının en zayıf seviyesini kaydetti. Ayrıca Çin Yuan’ı dolar endeksindeki (DXY) düşüş ve Çin’in politika destekleri ile dün itibarıyla ABD Dolar’ı karşısında Mart 2023’ten beri en yüksek seviyesinde kaydedildi.
Yurt içinde mevsim etkilerinden arındırılmış işsizlik oranı Haziran’da 0,5 puan düşüşle %7,6 seviyesine gerilerken Mayıs verisi de %8,1’e revize edildi. Böylelikle verinin kaydedilmeye başlandığı Ocak 2005 tarihinden beri en düşük seviye görüldü. Aynı döneme ilişkin istihdam oranı geçmiş aya göre 0,3 puan artış ile %48,9’a yükselirken iş gücüne katılma oranı ılımlı artış göstererek %52,9 seviyesinde gerçekleşti. Atıl iş gücü oranı da %28,8’e gerileyerek Aralık 2025’ten beri en düşük seviyesine indi. Temmuz ayına ilişkin ekonomik güven endeksi ise geçen aya göre %0,9 artış göstererek 99,8 olurken Orta Doğu’daki çatışmaların başlamasından bu yana en yüksek seviyesini kaydetti.
BIST-100 endeksi dün %1,55 düşüşle günü 13.293 seviyesinde tamamladı. Türkiye’nin 5 yıllık CDS primi 1 baz puan azalarak 239 baz puan seviyesine gerilerken, 2 ve 10 yıllık gösterge tahvillerin faiz oranları sırasıyla %42,12 ve %34,91 seviyelerinde gerçekleşti.
Bugün yurt içinde Haziran ayı yabancı ziyaretçi girişleri verisi, Euro Alanı’nda ise öncü TÜFE enflasyonu gündemde öne çıkıyor.