Dünya Borsaları Kapanış % Değişim
MSCI Dünya Borsaları 5.001 1,16 up
MSCI GOÜ 1.703 0,16 up
Pariteler Kapanış % Değişim
EUR/USD 1,1624 0,32 up
USD/JPY 155,42 2,08 down
Emtia Fiyatları Kapanış % Değişim
Brent Petrol (USD/varil) 95,5 0,12 down
Altın (USD/ons) 4.474 1,98 up
Yurt İçi Piyasalar Kapanış % Değişim
BIST-100 13.932 0,84 down
USD/TL 48,3251 0,09 up
Euro/TL 56,3424 0,65 up
2-Y Gösterge Tahvil Faizi %39,57 36 bp down
10-Y Gösterge Tahvil Faizi %34,26 9 bp down
5-Y CDS 219 1 bp down

Yurt içinde Ağustos’ta TÜFE beklentilerin altında artış kaydetti.

Bugün piyasalarda ABD tarım dışı istihdam verisi izlenecek.

Dün küresel piyasalarda Ağustos ayına ilişkin hizmetler sektörü PMI verileri ve Fed üyesi Waller’ın açıklamaları gündemde öne çıktı. ABD’de Ağustos’ta hizmetler PMI, nihai verilere göre 56,5 ile ilk okumanın bir miktar altında kaydedilse de Aralık 2024’ten bu yana en yüksek düzeyine ulaştı. Bu dönemde ülkede ISM hizmetler endeksi de 55,4 ile beklentinin üzerinde gerçekleşerek sektör faaliyetlerinde son 6 ayın en güçlü artışına işaret etti. ISM endeksinin alt kalemlerine bakıldığında Ağustos’ta yeni siparişlerin genişlemeye devam ettiği, istihdamın ise art arda ikinci ayında da daralma sinyali verdiği görüldü. ABD’de geçtiğimiz haftaya ilişkin işsizlik maaşı başvuruları 206 bin kişi ile piyasa beklentisine ve bir önceki haftaki veriye yakın düzeyde gerçekleşti.

Fed üyesi Waller, dün yaptığı açıklamada Fed’in Eylül toplantısında alacağı kararın, gelecek hafta açıklanacak olan enflasyon verilerine göre şekilleneceğini ifade etti. Bununla beraber Waller, son dönemde izlenen verilerin dezenflasyon yönünde sinyaller verdiğini ve Eylül toplantısında politika faizinin sabit tutulmasını destekleyebileceğini belirtti.

Waller’ın açıklamalarıyla Fed’in Eylül toplantısında politika faizini sabit tutacağı yönündeki piyasa beklentisinin güçlendiği kaydedildi. Bu çerçevede DXY endeksi dün %0,7 gerilerken, EUR/USD paritesi dün %0,32 yükseldi. Altının ons fiyatı %2’lik bir artış sergileyerek 4.474 USD düzeyine ulaştı. Brent türü ham petrolün varil fiyatı ise dün sınırlı bir düşüşle 95,5 USD düzeyine geriledi. ABD borsalarının güçlü artışlarla tamamladığı günün ardından bu sabah da Asya piyasalarında yukarı yönlü bir seyir hâkim.

Euro Alanı’nda hizmetler PMI, nihai verilere göre Ağustos’ta 51,6 ile öncü verinin ve bir önceki ayın 0,1 puan altında gerçekleşti. Öte yandan, Bölgede aylık ÜFE enflasyonu Temmuz’da %1,6 ile %1,2 olan piyasa beklentisinin üzerinde kaydedildi. Buna paralel olarak yıllık ÜFE enflasyonu da %5,8 ile beklentinin üzerinde gerçekleşti. Böylece Temmuz’da üretici fiyatları son 4 ayın en hızlı artışını kaydederken, yıllık ÜFE enflasyonu da bir önceki aya kıyasla ivme kazandı.

Yurt içinde Ağustos’ta aylık TÜFE enflasyonu %1,84 ile piyasa beklentilerinin bir miktar altında gerçekleşti. Bu dönemde yıllık TÜFE enflasyonu Temmuz ayındaki %31,75 seviyesinden %31,51’e geriledi. Geçtiğimiz Aralık ayından bu yana kaydedilen TÜFE artışı ise %22,07 oldu. Yİ-ÜFE’deki aylık artış Temmuz’daki %1,52 seviyesinden Ağustos’ta %2,57 düzeyine yükselirken, yıllık Yİ-ÜFE enflasyonu %27,95 düzeyinde gerçekleşti (Enflasyon raporumuz).

Ticaret Bakanlığı tarafından açıklanan öncü verilere göre Ağustos’ta ihracat yıllık bazda %8,1 artışla 23,5 milyar USD, ithalat yıllık bazda %10,5 artışla 28,7 milyar USD düzeyinde gerçekleşti. Böylece Ağustos’ta dış ticaret açığı yıllık bazda %22,3 genişleyerek 5,2 milyar USD oldu. Ocak-Ağustos döneminde ise dış ticaret açığı yıllık bazda %9,3 genişleyerek 65,8 milyar USD düzeyinde gerçekleşti.

28 Ağustos haftasında TCMB’nin brüt toplam rezervi 0,3 milyar USD azalarak 188,2 milyar USD düzeyine geriledi. Bu tarih itibarıyla, net uluslararası rezervler ise 66,6 milyar USD düzeyine indi. Aynı haftada fiyat ve kur hareketlerinden arındırılmış verilere göre, yurt dışı yerleşikler hisse senedi piyasasında 329,0 milyon USD tutarında, DİBS piyasasında da toplam 701,4 milyon USD tutarında net alım gerçekleştirdi.

BIST-100 endeksi dün %0,84 düşüşle günü 13.932 seviyesinde tamamladı. 2 ve 10 yıllık gösterge tahvil faizleri sırasıyla %39,57 ve %34,26 düzeylerinde kaydedildi. 5 yıl vadeli CDS primi 1 baz puan gerileyerek 219 baz puan oldu.

Bugün piyasaların gündeminde Ağustos ayı ABD tarım dışı istihdamı öne çıkıyor. Yurt içinde Ağustos ayı TÜFE bazlı reel efektif döviz kuru ve mevsimsellikten arındırılmış TÜFE göstergeleri takip edilecek.